12sij.

Zeleni čaj za mršavljenje

Priča o zelenom čaju počinje još 2737. g. pr. Kr. kad su kineskom caru Shen-mingu, u vrtu palače, u lonac u kojem se kuhala voda za piće upale grančice s obližnjeg grma.

Voda se obojila zlatnosmeđe, a kad ju je car kušao, aroma koju je voda poprimila ga je oduševila. Legendarni grm je bilo Camellie sinensis, a čaj je tako u Kini postao omiljeni napitak.

zeleni čej za mršavljenjeJoš jedna stara legenda pripovijeda o indijskom kraljeviću Dharmi koji je u potrazi za istinom lutao Indijom. Otišavši u Kinu da oda počast Budhi, za vrijeme budističke meditacije savlada ga san.

Kako je bio ogorčen svojom ljudskom slabošću, odrezao si je trepavice koje su pale na zemlju, pustile korijenje i iz njih su niknuli zeleni listići. Dharma ih kuša i osjeti dotad nepoznatu svježinu, a umor i pospanost nestanu.

Zeleni čaj od crnog i bijelog razlikuje upravo način na koji se pravi. Zeleni čaj se nakon branja obrađuje pod vodenom parom da bi se spriječile oksidativne promjene na lišću.

Tim procesom se prirodni antioksidansi zadržavaju u izvornom obliku. Nakon termičke obrade lišće se preša i umotava u određen oblike.

Sadrži više od 300 poznatih spojeva od kojih su najpoznatiji kofein (1-5%), polifenol (5-27%), fitokemikalije, vitamini B skupine, eterično ulje, itd.

Zeleni čaj i mršavljenje

Katehin polifenoli koji se unose zelenim čajem zadržavaju reakcije lipaze u tijelu. To su enzimi koji kalorije pretvaraju u masno kivo, a njihovim usporavanjem može se spriječiti pohranjivanje masnog tkiva i pretilost.

Zašto je zeleni čaj zdrav?

– Zeleni se čaj povezuje uz prevenciju karcinoma kao što su karcinom pluća, dojke, gastrointestinalnog trakta, itd.

– Jača imunitet cjelokupnog organizma

– Pomaže kod Crohnove bolesti, ateroskleroze, visokog kolesterola i trigliceroida

– Sadrži aminokiseline L – teanina koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje žive, snižava krvni tlak, ublažava simptome pms-a

– Za razliku od kofeina u kavi koji se razgrađuje u želucu, kofein iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok.Također, tanini djeluju sporije na primanje kofeina, koji u kavi u krvotok stiže naglo, a u čaju taj proces teče mirnije.

– Teanin povećava razinu dopamina u mozgu koji rezultira osjećajem ugode, djeluje na crijevnu mikrofloru, uništava nepoželjne bakterije, smanjuje upalne procese u organizmu, smanjuje pojavu zubnog kamenca, krvarenja desni i bakterije koja uzrokuje karijes, detoksicira organizam, i sl.

Kako pravilno pripremiti zeleni čaj?

Jednu čajnu žličicu prelijte sa 2 decilitra zakuhane vode, ohlađene na 70 stupnjeva celzijusa. Ostavite da odstoji 2-5 minuta. Pijte čaj nezaslađen jer u suprotnom se smanjuje lijekoviti učinak.

Kontakt info

Kako do nas?
  • Put loparica 29
  • 10000 Zagreb, Lanište
  • Mob1: 098 / 191 9357
  • Mob2: 095 / 915 7201
  • Mail: kontakt@altis.hr