12sij.

Zdravo mršavljenje

Najzdraviji način gubljenja kilograma je onaj bez da se ubijate od vježbe ili izgladnjavate. Tijelo voli polagane promijene u terminima ishrane i vježbe.

Stoga ne prenagljujte u vježbama pokušavajući pretrčati  kilometre nakon godina stagnacije od vježbi jer jedino što ćete postići je osjećaj demotiviranosti i obeshrabrenosti,a vrlo je vjerojatna i mogućnost ozljeda. Isto vrijedi i za osobe koje se odjednom počinju s izgladnjavanjem.

Dijete koje strogo ograničavaju unos kalorija „dopuštene“ hrane mogu dovesti do deficita nutrijenata i vitamina koji su potrebni vašem tijelu.

Što onda trebate napraviti ako želite zdravo smršaviti?

Energetske potrebe i mršavljenje

Vaše tijelo hranu iskorištava za energiju, a sav višak energije pohranjuje u obliku masti(sala).  To znači da ukoliko jedete više hrane nego je vašem tijellu potrebno za dnevne aktivnosti i održavanje stanica, vi će te se debljati.

Da bi smršavili, morate potaknuti tijelo da iskoristi te pričuve energije, a najbolji način za to je:

 • Smanjiti iznos kalorija koje unosite
 • Povećati razinu aktivnosti

zdravo mršavljenjePromjene uvodite postepeno

Male promijene mogu dovesti do velikih razlika. Vjerojatni je je da ćete ostati dosljdeni ukoliko svako jutro pronađete vremena za doručak nego dijeti koja postavlja cijeli jelovnik.

Gubljenje težine trebate prihvatiti u terminima stalne promjene vaših prehrambenih navika.

Dok su ciljevi gubitka na težini uglavnom postavljeni na tjednim bazama, konačni vilj je je održati te promjene  tokom mjeseci i godina, tj. promjene načina života.

Povećajte razinu aktivnosti

Povećanje tjeovježbe uz nepromjenjenu ishranu i unos kalorija, skoro uvijek dovodi do određenog gubitka kilograma.

Bez obzira mrzite li teretanu – čak i 20 minutna šetnja, će biti od koristi ukoliko šetate svakodnevno.

Svaki put kad vježbate više nego inače, sagorijevate kalorije i masti.

Pronađite oblik aktivnosti koji vama paše i u kojem uživatebilo timski ili individualno – aerobik, trčanje, šetanje, plivanje,plesanje, bicikliranje…

Reducirajte unos kalorija

Ako imate prekomjernu težinu, ne možete nastaviti sa svojim prehrambenim navikama ukoliko zaista želite izgubiti na težini.

Nije moguće smanjiti količinu masti u tijelu jedući prekomjerne količine hrane, kolača i slatkiša.Ovo ne znači da nikad ne smijete posegnuti za poslasticom, već da se naučite kako da u što većoj mjeri smanjite ovu vrstu namirnica.

Da bi vaše tijelo izgradilo postojeće zalihe masnog tkiva treba jesti manje i orijentiati se zdravijim izborima.Nikako ne znači rigorozna dijeta, jer sve ispod 1500 kalorija, rezultira slabljenjem organizma i odustajanjem u očaju. Brze dijete redovito vode do yo-yo efekta, stvarajući tako začarani krug.

Za zdravo i dugoročno smanjivanje težine ne postoje prečice!!

Jedenja 300 do 500 kalorija dnevno manje trebalo bi dovesti do gubljenja 1 kg tjedno. Ovo je realističan pristup, možda se čini sporo, ali bi moglo dovesti do smanjivanja i do 20 kg godišnje.

Također zapamtite d su masti najvećim djelom u sastavu proteina i ugljikohidrata, zato povećajte unos cjelovitih žitarica, voća i povrća.

Neka ove točke postanu dio vaših navika :

 • Zamjenite gazirana piči i sokove VODOM
 • Limitirajte unos margarina, maslaca i majoneze
 • Prestanite koristiti šećes uz kavu i čajeve
 • Smanjite koičinu hrane koju unosite večerom
 • Prestanite s nezdravim grickalicama između obroka
 • Smanjite unos alkohola

Ne preskačite doručak!!

Zapišite plan

Jednom kad ste odlučili koje su to promjene koje ćete napraviti, zapišite ih!

Budite strpljivi i uporni

Moža prođe i tjedan i dva prije nego uočite ikakve promjene, ali one će se postupno pojavljivati. Nakon mjesec dana one će biti vidiljive i mjerljive, ne brinite.

Kod dijeta je najteže održati motivaciju, bit će dana kad nećete sljiediti plan dijete, ili tjedana kad nećete zamjetiti napredak, čak i nekda kad će vam se kilogrami povećati. To je normalno za svakoga i ne dopustite da vas to demotivira. Pogledjte vaš plan i nastavite po njemu.

S druge strane važno je da si priznate i nagradite za  ostvarene ciljeve – npr. novom odjećom, ili aktivnosti koju volite. Provodite vrijeme s ljudima koje volite i dijelite svoje uspjehe, jer je potpora bližnjih ponekad ono što će vas pogurati kad posustanete.

Kontakt info

Kako do nas?
 • Put loparica 29
 • 10000 Zagreb, Lanište
 • Mob1: 098 / 191 9357
 • Mob2: 095 / 915 7201
 • Mail: kontakt@altis.hr