11sij.

Vježbe za mršavljenje kod kuće

Dobro oblikovano tijelo ne mora uvijek biti rezultat napornih treninga u teretani ili raznim fitness centrima. Uz malo truda i upornosti, suvišne kilograme možete izgubiti i kod kuće ili u prirodi, bez kompliciranih sprava i pomagala.

Ako malo istražite, vidjet ćete da za gotovo svaku vježbu možete naći odgovarajući kutak u svom domu. Intenzitet vježbanja ključ je uspjeha u gubljenju kilograma, stoga pravilno i uz optimalan napor izvodite svaku vježbu.

vježbe za mršavljenje kod kućaKao i u teretani, važno je prije svega napraviti zagrijavanje. Zagrijavanje traje oko 15ak minuta kako biste pripremili tijelo na vježbe koje dolaze poslije.

U tom uvodnom dijelu možete upotrijebiti vježbe aerobnog karaktera i postepeno pojačavati tempo.

Zagrijavanje možete započeti laganim hodanjem ili trčanjem na mjestu i nastaviti s razgibavanjem zglobova.

Razgibavanje se sastoji od kružnih i polukružnih pokreta od vrata preko ramena pa sve do stopala.

Nakon toga preporučljivo je napraviti statičko istezanje u kojem svaki pokret zadržavate oko 15 sekundi.

Nakon zagrijavanja slijedi glavni dio u kojem odabiremo vježbe ovisno o ciljevima koje želimo postići. Možete kombinirati različite vježbe.

Preskakivanje užeta jedna je od najučinkovitijih vježbi za mršavljenje koja jača noge, ruke i ramena te učvršćuje stražnjicu.

Ovom vježbom ubrzava se rad srca i dovoljno je 5 minuta preskakivanja. Ako u kući imate stepenice, one vam mogu poslužiti kao kućni stepper. Penjite se gore-dolje po jednoj stepenici (ili cijelom stubištu ako za to imate prostora), zamahujući pritom rukama s lakovima uz tijelo.

Trbušnjaci su neizostavan dio svakog treninga – izvode se na jednostavan način, ne zahtijevaju mnogo prostora ni komplicirana pomagala, a daju odlične rezulate.

Učinkoviti su i čučnjevi koji oblikuju stražnjicu i bedra.

Mišiće prsa, ruku i tricepse možete učvrstiti sklekovima. Ako vam je ova vježba previše naporna, možete ju raditi tako da se rukama oslonite na krevet ili stolac. Važno je da leđa cijelo vrijeme održavate ravno i da je cijelo tijelo stisnuto. Leđima se okrenite prema krevetu ili stolcu i spustite u čučanj oslanjajući se rukama na krevet/stolac. Kada se spuštate prema podu, težinu prebacite na ruke koje moraju podnijeti sav teret.

Izgradnja mišića ima pozitivan učinak na metabolizam i zbog toga je važan dio u sagorijevanju masti. Ako ste početnik, izmjenjujte aerobni trening i trening s otporom. Uvijek se prvo zagrijte, radite polako i pažljivo, pijte mnogo tekućine, kombinirajte različite vježbe kako biste izbjegli monotono vježbanje i budite ustrajni.

Kontakt info

Kako do nas?
  • Put loparica 29
  • 10000 Zagreb, Lanište
  • Mob1: 098 / 191 9357
  • Mob2: 095 / 915 7201
  • Mail: kontakt@altis.hr