11sij.

Trening za mršavljenje

NAJVAŽNIJE JE VJEŽBATI REDOVITO

Kako bi tijelo otpuštalo zalihe masti, moramo ga pokrenuti i probuditi mišiće. Samo dugoročne vježbe za snagu mogu ga potaknuti da se izvuče iz učmalosti.

Dakle, neće biti dovoljno proći dvotjedni ili trotjedni program nekog fitness kluba ili ženskog časopisa jer čim prestanete vježbati, mišići će ponovo olabavjeti. Vježbe za snagu  i izdržljivost jednostavne su, izvedive i namjenjene stalnom povećanju vaše spremnosti.

trening za mršavljenjeIZGRADNJA MIŠIĆA NAPINJANJEM I OPUŠTANJEM

Mišići se ne stvaraju na treningu. Točnije rečeno, povećanje učinkovitosti odnosno izgradnja mišića započinje tek kad se tijelo nađe u stanju obnove. Tek u tom razdoblju oporavka mišići dobivaju dodatnu snagu, proširujući svoje spremnike energije.

Taj se proces stručnim jezikom naziva superkompenzacijom, a objašnjava se na slijedeći način:mišići se pripremaju za moguća buduća opterećenja. U mirovanju se povećavaju i pripremaju za bolje svladavanje većih napora.

Vrijeme odmora, koje je čovjeku potrebno nakon napora, razlikuje se od osobe do osobe i ovisi o tjelesnoj spremi.

Uspješan će biti onaj trening u kojem se izmjenjuju opterećenja i odmori. Važno je održavati ravnotežu između napora i odmora. Onaj tko pretjerano, dakle iz dana u dan, trenira snagu, neće postići gotovo ništa.

Naprotiv, onaj tko si nakon treninga priušti masažu ili toplu kupku, uistinu će imati koristi od truda: u tom se vremenu stvaraju nove mišićne stanice. Laganim, ali stalnim opterećenjem raste učinkovitost i to daleko iznad početne razine.

POLAGANO POVEĆANJE UČINKOVITOSTI

Vježbe za snagu, kojima izgrađujete mišiće, trebale bi se provoditi ravnomjerno tijekom duljeg razdoblja. Tjelesno opterećenje povećava se postupno. Mišići uvježbavani na taj način dulje će biti snažni, a vi ćete uživati u vježbanju jer ćete osjetiti kako vam snaga raste polako, ali sigurno. Granicu učinkovitosti trebali biste povisiti svaka dva tjedna i to bez tjelesnih napora.

  • Umjesto dva puta, trenirajte tri puta dnevno
  • Proširite opseg treninga, u svakoj vježbi učinite jednu stvar više
  • Produljite trajanje opterećenja većim brojem ponavljanja određene vježbe
  • Povećajte koncentraciju opterećenja skraćivanjem stankiizmeđu dvije vježbe
  • Mišići će vam biti još snažniji budete li sporije izvodili pojedinačne vježbe.

Ako uživate u vježbama za snagu i želite učiniti još nešto za vaše tijelo, možete proširiti treninge. Želite li vježbati četiri do pet puta tjedno, posebno trenirajte određene skupine mišića.

Nikad nemojte dva dana uzastopce trenirati  istu skupinu mišića, nego tek nakon 48 sati. To je učinkovitije i neće vam biti naporno. Početnici i neuvježbane osobe mogu razmaknuti treninge za nekoliko dana ili na jedan tjedan, a uvježbanim osobama dovoljan je i dan odmora.

Kontakt info

Kako do nas?
  • Put loparica 29
  • 10000 Zagreb, Lanište
  • Mob1: 098 / 191 9357
  • Mob2: 095 / 915 7201
  • Mail: kontakt@altis.hr