11sij.

Nordijsko hodanje i mršavljenje

Ova vrsta sporta nastala je u Finskoj u tridesetim godinama 20. stoljeća. Mnogi skijaši na duge stazetrenirali su ljeti i ujesen brzo hodanje s pomoću štapova.

Devedesetih godina konstruiran je poseban štap za nordijsko hodanje s ergonomski oblikovanim ručkama. Novi se sport tada proširio po cijelome svijetu.

nordijsko hodanje i mršavljenjeLagana viježba za cijelo tijelo

Kretnje pri nordijskom hodanju slične su onima u klasičnom skijanju na duge staze samo što se ne vozite na skijama, nego hodate, i to prilično brzo. Pritom naizmjenice zamahujete rukama i štapovima.

Naizmjenični pokreti postižu se posebnom uborabom štapova. Desni štap i lijeva noga ili lijevi štap i desna noga pokreću se paralelno naprijed, pri čemu desni štap dotakne tlo istodobno kad stanete na lijevu petu i obrnuto.Štapovi moraju biti uz tijelo. Ramena su opuštena. Štapovi se stavljaju ukoso prema natrag; lijevi štap u visini lijevog vrha cipele, a desni štap u visini desnog vrha cipele.

Rasterećenje zglobova

U početku ne pravite prevelike korake i dobro savijajte stopala. Ruke neka budu po mogućnosti ispružene, a zamasi veliki. Svjesno zamahujte rukama iza sebe. Ruke se uvijek trebaju naći iza kukova. Time se jačaju leđni mišići.

Oko 30 % tjelesne mase štapovima se raspoređuje na ruke i gornji dio tijela te se tako rasterećuju gležnjevi, koljena i kukovi. Istodobno se trenira gornji dio tijela, uključujući leđne mišiće.

Pri nordijskom hodanju aktivno je ukupno 80 % skeletnih mišića. Time ostvarujete dobar učinak, unatoč sporijem tempu nego kod trčanja.

Oprema

Za nordijsko hodanje su vam, osim udobne sportske odjeće i čvrste sportske obuće ili obuće za hodanje, potrebni i posebni štapovi. Oni se razlikuju od štapova za alpsko skijanje, za treking ili za pješačenje koji su vidljivo kraći. Štapovi za nordijsko hodanje trebaju biti lagani, u najboljem slučaju izrađeni od fiberglasa u kojem nema vibracija, i imati vrhove od posebno izrađenog čelika.

Kad kupujete štpove, osobito one skuplje, vodite računa o tome da se vrhovi mogu zamjeniti, jer se oni troše. Za hodanje po asfaltu vrhovi štapova trebaju biti zaštićeni gumenim nastavcima. Štapovi za nordijsko hodanje imaju posebne ručke koje omogućuju optimalan prijenos snage s ruke na štap.

Neka vam prodavač da savjet o op timalnoj dužini štapova. Za početnike bez kondicije, koji još nisu usvojili korake i zamahe, bolji su kraći štapovi. Međutim, budući da se brzo napreduje, isplati se odmah izabrati malo dulje štapove.

Kontakt info

Kako do nas?
  • Put loparica 29
  • 10000 Zagreb, Lanište
  • Mob1: 098 / 191 9357
  • Mob2: 095 / 915 7201
  • Mail: kontakt@altis.hr