10sij.

Mršavljenje nakon poroda

Mršavljenje nakon poroda trebalo bi se temeljiti na kombinaciji vježbanja i uravnotežene prehrane što će relativno brzo rezultirati zadovoljavajućim rezultatima. Prirodno je da žene tijekom trudnoće dobiju oko 15, a porodom izgube oko 5 kilograma.

Ostatak kilograma nije jednostavno skinuti. Liječnici napominju kako većina žena u prva tri mjeseca nakon poroda prirodno gubi kilograme i važno je da se taj prirodni tijek poštuje.

mršavljenje nakon porodaMlade majke trebale bi paziti na prehranu, ali ne provoditi drastične dijete. Štoviše, njima se preporuča višak kilograma nakon poroda zbog dojenja kako bi im tijelo moglo osigurati sve što je potrebno za dijete.

Nakupljene je kilograme najbolje gubiti umjereno, preintenzivno vježbanje odmah nakon poroda može biti štetno za zdravlje.

Valja početi s laganim vježbama koje vas ne umaraju previše, a bilo kakve intenzivnije vježbe možete početi nakon prvog pregleda nakon poroda kada ćete se o njima savjetovati s liječnikom.

Kod žena koje su rodile carskim rezom, oporavak traje nešto duže. Kako bi poboljšale cirkulaciju, tih prvih nekoliko dana mogu vježbati u krevetu. Primjerice, desetak puta dnevno kružiti stopalima u svim smjerovima, skupljati i širiti prste.

S vježbama naizmjeničnog podizanja jedne pa druge noge pogrčene u zglobu koljena može se započeti nakon četvrtog dana. S vremenom, trudnice mogu upotpuniti svoju fizičku aktivnost.

Najpogodnija je šetnja- u početku je dovoljno i pola sata dnevno. Pričekajte za ponovni odlazak u teretanu dok se ne budete osjećale spremno. Kod kuće možete napraviti nekoliko vježbi. Primjerice, za jačanje mišića dna zdjelice preporučuju se tzv. Kegelove vježbe.

Izvode se dok ležite, stiskajte mišiće kao kad želite zadržati mokraću ili stolicu. Vježba se ponavlja svaki dan, a  vrijeme kontrakcije postepeno se produljuje.

mršavljenje nakon porodaMišićna napetost, ublažavanje bolova u leđima, ali i poboljšanje cirkulacije može se smanjiti istezanjem koje pokušajte uskladiti s disanjem. Istegnuti položaj pokušajte zadržati desetak sekundi u mirnom položaju dišući i koncentrirajući se na istegnuti mišić.

Također, žene nakon poroda mogu vježbati s utezima. Za leđa, ruke, ramena i prsa možete koristiti bučice, dok trbušne mišiće i donji dio tijela za početak snažite korištenjem težine i savladavanjem otpora vlastitog tijela. U navedenim vježbama izbjegavajte nagle pokrete ili trzaje.

Kako je ranije u teksu spomenuto, pravilna prehrana također može pomoć pri mršavljenju nakon poroda. Neophodno je da se doručak ne preskače, da se jede pet puta dnevno te poslužiti obroke na manje tanjure. Nastojte ne jesti iza 19 sati jer se metabolizam usporava. Također, na vašem se jelovniku treba naći mnogo voća i povrća jer oni omogućavaju unos vitamina i energije u tijelo.

Povećajte unos tekućine, poput vode, nezaslađenih čajeva i svježe ocijeđenih sokova kako bi olakšali izbacivanje toksina iz tijela. Izbjegavajte gazirana pića jer su puna šećera kao i pretjerano konzumiranje brašna, mlijeka, mliječnih proizvoda i soli koji su visokokalorični.

Kontakt info

Kako do nas?
  • Put loparica 29
  • 10000 Zagreb, Lanište
  • Mob1: 098 / 191 9357
  • Mob2: 095 / 915 7201
  • Mail: kontakt@altis.hr