10sij.

Mršavljenje akupunkturom

Akupunktura je tradicionalna metoda liječenja primjenom igala koje se zabadaju u određene točke na koži da bi se uspostavila vitalna ravnoteža Qi. U Kini je u uporabi od 1. st. pr. Kr, a tradicionalno je korištena i u Japanu i Koreji.

U Europu je donose misionari krajem 16.st. koji joj i daju današnji naziv, a potječe od latinskih riječi acus koji označava iglu i pungere što znači zabadati.

Legenda o nastanku akupunkture priča je o kineskom ratniku kojeg je ranila strijela. Strijela je izvađena i rana je s vremenom zacijelila, međutim primjećeno je kako su i bolesti na drugim dijelovima tijela nestale.

mršavljenje akupunkturomKako je dug put od legende do potvrde, Svjetska zdravstvena organizacija je tek 1979. godine priznala akupunkturu kao jednu od metoda liječenja.

Bolesti koje su priznate kao uspješno liječene metodom akupunkture su: periartritis ramena, sportske povrede, išijas, kontrakture i ankiloza zglobova, reumatski arthritis, tenosinovitis, neuralgije, periferne povrede živca, glavobolje, migrene, stres, kronični umor, neuroze, hipertenzija i hipotenzija, rhinitis, alergije, bronhitis, astma, upale sinusa, šum u ušima – tinitus, probavne smetnje, neplodnost, neuredne menstruacije, dismenoreja i popratne tegobe, razne kožne bolesti, kozmetički tretmani (bore, celulit), usporavanje procesa starenja, bolesti ovisnosti kao što su debljina i pušenje.

Akupunktura počiva na Yin i Yang principima. Yin princip je ženski, negativan, hladan, mekan, mjesečev, dok je njegova suprotnost Yang princip, muški, pozitivan, topao, tvrd, sunčev. Sve fizičke manifestacije su odraz yin i yanga. Bolesti se događaju kako posljedica neravnoteže u vidu viška ili manjka vitalne energije Qi. Ravnoteža se ponovno uspostavlja tako da se tanke igle ubodu u akupunkturne točke „xue“ kojih ima otprilike 365.

U početku su za potrebe akupunkture koristile kamene igle, zatim koštane i od bambusove trske te metala. Danas se koriste tanke igle od nehrđajučeg čelika i drugih legura, često su u primjeni igle za jednokratnu uporabu koje minimiziraju opasnost od prenošenja zaraznih bolesti.

U klasične tretmane akupunkture ubrajaju se termopunktura, elektroakupunktura, elektorpunktura i laser akupunktura.

Kao jednostavniji i noviji dio akupunkture izdvaja se akupunktura uha. Uho predstavlja kompletan mikro sustav koji djeluje na cijelo tijelo baziran na konceptu okrenutog fetusa. Točke su raspoređene čitavim uhom od dna uha gdje je locirana glava fetusa do nogu na vrhu uha i tijela između.

Dva su načina provođenja ušne akupunkture:

1. Iglice se zabadaju u određene točke na uški i ostavljaju se 30 minuta. Tretman se primjenjuje svaki drugi dan.

2. Intradermalne, trajne iglice se postavljaju i pacijent ih nosi stalno, može ih samostalno stimulirati i mijenjaju se svakih sedam dana.

Moguće komplikacije i kontraindikacije mogu se javiti u slučaju tretiranja određenih točaka kod trudnica, treniranja alkoholiziranog pacijenta, a neki pacijenti mogu imati kao nuspojave vrtoglavice i pospanost.

Kontakt info

Kako do nas?
  • Put loparica 29
  • 10000 Zagreb, Lanište
  • Mob1: 098 / 191 9357
  • Mob2: 095 / 915 7201
  • Mail: kontakt@altis.hr